Vuurwerk plant

Er is een plant die vuurwerkplant genoemd word: dictamnus albus. De Nederlandse naam is Vuurwerkplant, familie van de Rutaceae. De bloemkleur is purperroze en de bloeitijd is van ca. mei tot en met juni. De bladeren zijn groen en ongeveer 30 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 70 cm. Verdraagt een temperatuur tot -35 gr. C.

Gedurende de bloei is de Dictamnus rijkelijk voorzien van trossen met witte, roze of lila bloemen met lange meeldraden. De bloemen hebben een aangename geur die wel wat weg heeft van een mengsel van citroen en vanille. De plant produceert een grote hoeveelheid etherische olie die al van een grote afstand geroken kan worden. Hieraan heeft de plant zijn naam te danken. De olie is licht ontvlambaar en op extreem hete dagen kunnen de druppeltjes olie een brandglas effect hebben en vlam vatten. Hierdoor ontstaan er blauwe vlammetjes. Als je de olie in de brand steekt ontstaat er een kort spetterend vuurwerk, zonder dat de bloemen er zelf last van hebben. De Engelse naam is gas plant.

De vuurwerkplant hebben we niet in de tuin, staat nog wel op mijn verlanglijstje. Wel hebben we de mahonia media in de tuin. De ze mahoniastruik zou best ook wel vuurwerkplant genoemd kunnen worden. De heester komt nu in bloei met een bloeiwijze die er uit ziet als een grote bol uiteenspattend vuurwerk. Zullen we dit jaar niet zien, geen vuurwerk toegestaan op 31 december. Vind ik prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *