Gele bloempjes

Overal zie je nu de toverhazelaars bloeien. Knal geel, maar toch niet altijd meteen opvallend. Dat komt doordat de bloempjes hele smalle gele lintvormige blaadjes hebben die aan het nog kale hout groeien. Als je er een in de tuin hebt staan, of je komt er een tegen tijdens een wandelingetje, ruik dan vooral even aan de bloemen. Er zijn verschillende varieteiten die heerlijk zoet geuren. Best bijzonder in deze tijd van het jaar.

Hamamelis, ook bekend als de toverhazelaar is een breed uitgroeiende struik of klein boompje. Een mooie struik/boom, die geschikt is voor (kleinere) tuinen. Wel zaak om hem ook daar genoeg ruimte te geven, zodat de heester zijn mooie vaasvorm kan krijgen. Naast de vroege bloei en geur, is een ander mooi kenmerk de spectaculaire herfstverkleuring van sommige cultivars.

De toverhazelaar, houdt het liefst van vochtige – maar geen natte -, goed doorlatende lichtzure gronden. Heel geschikt voor in borders of het gazon van (kleinere) tuinen.  Staat het liefst in de zon, maar mag zomers niet te droog worden. Halfschaduw kan ook.
Geef de struik wel ruimte om te groeien, alleen zo kan hij zijn volle en karakteristieke vaasvorm verkrijgen. De struik groeit vooral in de breedte en ontwikkeld veel horizontale takken.

Jaren geleden hebben we een klein exemplaar in de voortuin gehad, maar die heeft de natte grond in de winter niet overleefd. Misschien nog eens proberen met veel grit door de grond heen voor de drainage?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *