Buurman en buurman en buurman

Laatst was over buurman Peter aan het (laten) snoeien: resultaat gekortwiekte boom.
Vorig weekend zagen we zijn buurman, onze overbuurman, een steiger opbouwen rond een grote berk. En we zagen een melding van een kapvergunning in de lokale krant. Gister, zaterdag, zagen we diverse mannen aan het werk op de steiger. Thomas altijd uit een ooghoek te herkennen door zijn knal oranje jasje.
Met heel bescheiden klinkende motorzagen gingen ze aan het werk. De steiger werd nog een keer verplaatst, en de boom werd steeds kaler. Al het zijspul eraf en toen de laatste takken uit de top. Net niet helemaal arbo-technisch correct, wel met overleg. Omdat er- vanuit ons huis gezien- nog bomen achter de verwijderde boom staat valt het minder op dat ie weg is, dan de boom van Thomas z’n buurman, onze overbuurman, Peter, waarvan de boom zeer zwaar gesnoeid is en ’tegen de lucht afsteekt’.

Wat betreft buurmannen is het nog niet klaar. Toen ik even ging kijken in de overbuurtuin, de tuin van Thomas, was daar niet alleen onze overbuurman Thomas, met een aantal zagende vrienden, maar ook zijn (andere) buurman Dirk Jan. Dirk Jan, de overbuurman van onze buren, dus eigenlijk onze schuin-tegen-overbuurman, had actief meegezaagd, ook de hogere delen van de boom. Hij stond er glunderend bij want zijn huis ligt ten oosten van het huis van Thomas, en de boom stond tussen de beide huizen in, vrij dicht bij de erfgrens. Goed voor mijn zonnepaneeltjes, lacht Dirk Jan. En meedoen is handig om goed in de gaten te houden of alle boomonderdelen, wel de goede kant op vallen, vulde hij aan. Verder achter in de tuin waren ook alle dode coniferen omgezaagd. Obveral bergen takken en blokken hout.

We hebben wel een tuinontwerp, zei Thomas.

Maar voordat aan de opbouw van de tuin kan worden begonnen hebben de 5-6 mannen in de tuin nog een boel hout in mootjes te hakken, op te stapelen, te versnipperen of af te voeren.
Hard werken maakt dorstig. Later op de middag hoorden we vanuit de achtertuin van Thomas vrolijke kreten opstijgen. Kratjes bier deden goede diensten.

Toen ik de straat weer terug overstak naar eigen huis, zag ik onze eigen buurman, dus de overbuurman van Dirk Jan die weer een van de buurmannen van Thomas -onze overbuurman- is, zijn dak op klimmen. Schoonzoon erbij om aanwijzingen te geven. De loodflapjes rond de schoorsteen nog een keer rechtleggen, wellicht beetje stormschade nog. We moeten buurman nog even vertellen dat er weer kauwtjes de schoorsteen in gaan (het kapje was van de schoorsteenpot afgewaaid. 1 schoorsteen met vier kapjes, twee van onze buurman en twee van zijn buurman aan de andere kant.

Nog een beetje te volgen met al die buurmannen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *