Kruisbloemigen

De kruisbloemigen vormen een grote plantenfamilie, waarvan de soorten overal ter wereld voorkomen en die bekend staat om de vele eetbare soorten. De wetenschappelijke naam, is Cruciferae of Brassicaceae: beide namen zijn toegestaan. Veel wintergroeneten zijn van de kruisbloemfamilie: bloemkool, broccoli, waterkers, chinese kool, witte kool, boerenkool, paksoi, radijs, spruitjes. De vruchten hebben de vorm van een hauwtje, soms langwerpig zoals de muurbloem, soms plat en rond zoals bij de judaspenning.

In de tuin beginnen de kruisbloemigen net te bloeien, de pinksterbloem, de muurbloem, de judaspenning. En natuurlijk duikt overal de kleine veldkern op, met over een tijdje weer de openspringende zaaddozen. Mmm, als sla eten? Er zijn er ook een heel stel nog niet in bloei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *