Last Minute Schier

Vorige week geen blogjes, want last minute besloten we nog even een weekendje naar Schiermonnikoog te gaan. Donderdag 20 oktober geboekt, last minute , hotel om de Noord, vlak bij het strand, voor 21-23 okt. Schrik bij poging de bus van Groningen naar Lauwersoog te boeken. Ai, staking streekvervoer, 19-21 oktober. Op de website stond zo leuk: kort van te voren wordt vermeld of de bus wel of niet gaat. Tja, daar konden we niks mee. Dus besloten op de fiets te gaan, vanuit Haren. Met als eerste etappe station Groningen, om -indien mogelijk- een stukje de trein te nemen- voor de eerste 25 kilometer. Dat lukte, en we reden mee tot Veenwouden. Dan zo’n beetje recht omhoog door het Friese land naar de haven van Lauwersoog. Leuk om ook eens aan de westkant van het Lauwersmeer (de Friese kant) te komen.

We ontdekten een rariteiten kabinet aan de Badweg in Schier (tweekoppige fazant), overal duindoornbesjes (zuur!), en mossels lijken zwart, maar blijken veel kleuren in zich te hebben. ’s Morgens vroeg als enige op het strand, met de vuurtoren.


Voor het eerst zagen we aan het noordzeestrand grote hoeveelheden lege schalen van zee-egels. Helmgras houdt het zand bijenkaar, natuurlijk even pootje baden – en daarna de voeten drogen aan de lucht. Foto 5 en 7 van de excursie naar de balg, het uiterste oostpunt van Schiermonnikoog. Geen duinen nog hier, water en lucht gaat in elkaar over (vooral omdat het op dat moment net even regende). In de laatste 30 jaar is de punt van het eiland 4 km naar het oosten opgeschoven, zo is een stukje van het Friese eiland in Groningen komen te liggen.
Waarom de balg: dat is het stroompje waar steeds bij eb en vloed het water van de noordzee de waddenzee in stroomt, en 6 uur later weer van de waddenzee naar de noordzee, twee maal per dag eb en vloed.

T- shirt weer – tuinpad

29 oktober, lekker bezig in de tuin.
Eerst nog met fleece trui aan.
Waarom eigenlijk?
Tegen de 20 graden en prima te doen alleen in T shirt.

Vanmiddag bezig geweest met afsteken van de grasrand langs het tuinpad richting vijver. En het verwijderen van alle grapjes en andere plantjes tussen de kieren in het pad. Een paar uur en een grote tubtrug vol plantmateriaal/ grond later, ziet het er nu keurig uit.

Echt een ‘zen’ klusje. Heerlijk.

De tuin van T&T

Vandaag was een mooie dag.
Ik kon weer een paar emmers planten kwijt.

Bij Thomas en Tanja, die recht tegen over wonen. In april had ik al een keer een stuk in de voortuin volgezet met planten, die in middels goed zijn aangeslagen. Andere delen van de tuin waren nog niet beplant, veel kale grond, en dus behoorlijk vol met allerlei onkruidjes. Thomas en Tanja waren gister en vandaag flink bezig met wieden. Vandaag was er een fors stuk van een border, 1.20 meter breed, en langs de hele zijkant van het huis, leeggemaakt.

Samen met Tanja zette ik alle planten erin. Eerst even, a la Monty Don, de planten in de border zetten. Nog een beetje schuiven indien gewenst, en dan planten. We begonnen met de bollen van de boshyacint (donkerpaarse markering, losse figuurtjes). Ik had een hele bak vol. Steeds een handje uitstrooien, en daar waar ze vallen in de grond zetten Toen twee molinia’s (grassen met hoge dunne aren; een paar zijn geknakt toen Bobbie, een van de honden, enthousiast kwam kijken wat we dede; groene cirkels/ellipsen). Er tussen in euphorbia ‘fireglow’, voor het raam (oranje cirkels); en links en rechts een aantal stengels van de roze bloeiende filipendula venusta ‘rubra’ (roze ellips). Een goede bodembedekker, die ook het ontkiemen van nieuw onkruid tegenhoudt, is de geranium maccrorhyzum (lichtblauwe ellipsen) . Een grote emmer vol uit eigen tuin getrokken en in aantal groepjes tegen het huis aan gezet. Verder bosanemoon wortelstokjes (wit of blauw?; witte cirkels, met stokjes gemarkeerd)), paar plukken vergeetmijnietjes (gele cirkels, foto 4), zenegroen (paars vierkant foto 3)en roodbloeiende aardbeien (roze vorm foto 1). Als laatste een stuk of 15 rozetjes van de vaste teunisbloem (links gele vorm foto 1 en midden onder foto 2).

Laarmanlandschap

In de Hortus beginnen de herfstkleuren zich te tonen. We liepen er vorige week een rondje, en maakten deze ‘landschapsfoto’s’ in de Laarmantuin. Met de rug richting de Biotoop (vroeger gebouwen van Universiteit Groningen) ten zuiden van de Hortus gelegen en kijkend vannoord west naar noord oost. Wow. En nog eens : Wow.

Corsicaanse mint

Nakomeling van stukje Corsicaanse mint, door Ernst ooit meegenomen uit Sissinghurst. Had al eerder een stukje gehad, en voorin een border gezet, maar dat was verdwenen. Afgelopen week werd ik er weer aan herinnerd door een item in Gardeners World, en ik vroeg aamn Ernst of ie nog een stukje had. Ja hoor, zou hij wel meenemen naar de plantenruil.

Nu heel goed kijken, daar naast die mosjes, daar staan nu drie ministukjes tussen de voegen van de rand van het terras.

Najaarsplantenruil bij Renée

15 oktober was het weer tijd voor de najaarsplantenruil van de IVN werkgroep Wilde Planten. Deze keer bij Renée in de tuin. Renée doet nog niet zo lang mee, voor haar de eerste plantenruil, en ook nog in eigen tuin. Stuwende kracht is , zoals altijd Ernst, voorzitter van de werkgroep, al heel lang. Ook toen het nog geen IVN werkgroep was, maar een zelfstandige Wilde Planten Kring. We hadden geluk met het weer. De vrijdag ervoor was het grijs, en miezerig. De zaterdag ochtend ook nog klein beetje nat, maar tijdens de ruil van 10:30 tot 12 was het droog. Ook helemaal niet koud.

Ik was nog niet eerder in de tuin van Renée geweest, maar was er wel regelmatig langsgelopen. Langs de lange kant van de tuin loopt een fietspad/ wandelpad, dat ik een aantal jaren geleden gebruikte om naar de fysiotherapeut te lopen. In het juiste seizoen lagen er altijd van die grote ronde hazelnoten op het fietspad, die ik mee naar huis nam. De hazelaar – zoals nu blijkt- staat in de tuin van Renée.

Renée heeft veel bomen en struiken in de tuin staan. Natuurlijke beplanting, nu veel in herfstkleuren. Een paradijs voor ‘wildlife’: vogelhuisjes, een paddenhuis (“maar de padden snappen het niet, zegt Renee“), eekhoorns (met speciale looproutes over latten naar het voederhuisje), heel veel vogels. Een lange, smalle tuin, met ene forse vijver. Achter in de tuin een schuur, met aal alle kanten mooie gesorteerde stapels hout. Kleine houtjes, grotere houtjes, stammetjes.

Recept als altijd: plantjes brengen voor wie wil, plantjes halen voor wie wil. Kopje koffie of thee. En wat lekkers: deze keer muffins.

Plantenruil brengen en halen

Fietskar vol gebracht naar de plantenruil. En voor het eerst sinds jaren ook weer wat nieuwe dingen mee terug gebracht.

Brengen

– vijverplanten, zoals wateraardbei, snoekkruid, gele lissen, kattenstaart.
– stekmateriaal kleine anjers
– stekmateriaal en gewortelde stekken: citroen geranium en pepermuntgeranium
– filipendula venusta ‘rubra’
– tas vol kweeperen (van Jitske)
– zaad van grote oranje afrikaan (tagetes)
– kerstboompje
– polletjes luzula pilosa (ruige veldbies)

Willie ontfermde zich over alle overgebleven waterplanten (voor de eenden).

Halen

– zaailing francoa sonchifolia (chileense bruidsbloem), van Ernst
– paar venkel zaailingen (penwortel, altijd vraag of het lukt: 2 in pot op terras, 1 in zijborder 87, bijna bij de heg aan straatkant, 1 in border bij stapelmuur)
– vaste judaspenningen, van Roos
– gele helmbloem, van Roos (1 begin pad naar vijver, rechts, onder de berberis, 1 links van serre, smalle border waar voorheen buxus haagje stond))
– kleine paarse geranium , uit grindpad van Willie ( naast de gele helmbloem, onder de berberis)
– ceratostigma (check), van Roos (staat nog in emmer water, 2e foto)
– 3 kleine moederkruid (in boomspiegel elstar geplant)
– maarts viooltje (in boomspiegel elstar)
– paar handen vol van die leuke kleine rode sierappeltjes

En een plant waarvan Roos dacht dat het een tanacetum was, soort boerenwormkruid, witbloeiend, terwijl Willie het als een achillea (iets met gigant?) bestempelde. Als ik het blad zo eens bekijk, denk ik dat het inderdaad de achillea Giant Yarrow is. Maar eens kijken in hoeverre de plant aanslaat, en volgend jaar de bloei bekijken. In het derde perkje links voor neergezet, naast de nieuwe vaste judaspenningen. In de zichtlijn vanaf het terras.