Last Minute Schier

Vorige week geen blogjes, want last minute besloten we nog even een weekendje naar Schiermonnikoog te gaan. Donderdag 20 oktober geboekt, last minute , hotel om de Noord, vlak bij het strand, voor 21-23 okt. Schrik bij poging de bus van Groningen naar Lauwersoog te boeken. Ai, staking streekvervoer, 19-21 oktober. Op de website stond zo leuk: kort van te voren wordt vermeld of de bus wel of niet gaat. Tja, daar konden we niks mee. Dus besloten op de fiets te gaan, vanuit Haren. Met als eerste etappe station Groningen, om -indien mogelijk- een stukje de trein te nemen- voor de eerste 25 kilometer. Dat lukte, en we reden mee tot Veenwouden. Dan zo’n beetje recht omhoog door het Friese land naar de haven van Lauwersoog. Leuk om ook eens aan de westkant van het Lauwersmeer (de Friese kant) te komen.

We ontdekten een rariteiten kabinet aan de Badweg in Schier (tweekoppige fazant), overal duindoornbesjes (zuur!), en mossels lijken zwart, maar blijken veel kleuren in zich te hebben. ’s Morgens vroeg als enige op het strand, met de vuurtoren.


Voor het eerst zagen we aan het noordzeestrand grote hoeveelheden lege schalen van zee-egels. Helmgras houdt het zand bijenkaar, natuurlijk even pootje baden – en daarna de voeten drogen aan de lucht. Foto 5 en 7 van de excursie naar de balg, het uiterste oostpunt van Schiermonnikoog. Geen duinen nog hier, water en lucht gaat in elkaar over (vooral omdat het op dat moment net even regende). In de laatste 30 jaar is de punt van het eiland 4 km naar het oosten opgeschoven, zo is een stukje van het Friese eiland in Groningen komen te liggen.
Waarom de balg: dat is het stroompje waar steeds bij eb en vloed het water van de noordzee de waddenzee in stroomt, en 6 uur later weer van de waddenzee naar de noordzee, twee maal per dag eb en vloed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *