Eerste helft koud

De eerste helft van december is erg koud. Hier in Groningen was de gemiddelde etmaaltemperatuur 0,4 graden boven nul. Het langjarig gemiddelde van de etmaaltemperatuur voor (de hele maand) december is 4,2 graden. Ook in de Bilt was het iets kouder dan gemiddeld, namelijk 3,2 graden.

Afgelopen week met dikke jas aan aan buiten, handschoenen en muts. Dinsdag middag, twee zwanen in het open deel van het kanaal. Op andere plekken grote schotsen ijs. Regenbroek over de broek zorgt voor het buiten houden van de kou.
Donderdagavond en vrijdag ochtend geglibberd op ijzel in Maarssen. Vrijdagavond pianomuziek op de stationstraverse in Amersfoort. Handen diep in de zakken, wachtend op de trein. Zaterdag een mooi schaatsplaatje aan het meertje vlak bij ons. Net de naam opgezocht, het meertje blijkt Wolddeelen te heten, veenplassen paar duizend jaar geleden ontstaan uit de Drentsche Aa. De smienten waren vertrokken naar het watertje langs de Moarweg dat niet bevroren was: hier komt de drainage pijp met overtollig water uit de woonwijk in uit, en de waterstand wordt met een gemaal gestuurd. Dat houdt het water (lang) open. Vandaag een wandeling langs en over het Paterswoldse meer. Volop schaatsers. Zingend en gongend en klinkend ijs. Opgestapt aan de zuidkant bij het strandje en heel voorzichtig naar het noorden gewandeld, naar de molen. Links en rechts gepasseerd door schaatsers, een verdwaald sleetje en verder op het meer een ijszeiler.

Als het nou in juli 2023 extreem warm is, en je zit puffend in de schaduw…. Haal dan deze foto’s er nog even bij, voor wat verkoelende gedachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *