Volop in bloei

Overal zie je rond deze tuin de toverhazelaars in bloei staan. Voordat de heester of kleine boom in blad komt, bloeien de rafelige gele bloemetjes. Gele lintjes met een donkerrode aanhechting. Er zijn een heleboel varieteiten, de meeste geel, een paar meer richting oranje of zelfs rood. De gele vind ik het vrolijkst. En als je er dan ook nog een uitzoekt die goed geurt, helemaal mooi. Bij onze wandelingen door het dorp ontdekt mijn neus als eerste dat er een geurende toverhazelaar in de buurt moet zijn. Dan even goed rondkijken waar de boom staat.

De toverhazelaar, hamamelis, komt het mooist tot zijn recht als solitaire heester, met flink wat ruimte er om heen. De takken groeien eerder horizontaal dan in de hoogte. Niet snoeien! En met de tijd, de toverhazelaar groeit heel langzaam, krijgt de boom zijn uiteindelijke ‘vaasvorm’. Helemaal mooi als er een achtergrond van donkergroene planten (taxus haag?) is, dan steken de gel bloempjes mooi af. Een jaar of vijftien geleden kochten we een kleine oranje bloeiende hamamelis. Maar helaas bleek de plek niet goed. De toverhazelaar, ongeveer 1 meter hoog, stond in de voortuin. Wellicht s zomers te droog, ’s winters te nat. Na 1 mooi jaar, 1 matig jaar en na de derde winter bleek het wortelgestel verrot… Jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *