Drenthepad door Friesland

Meivakantie en mooi weer. Da’s mooi om te gaan wandelen. We ‘deden’ twee etappes van het Drenthepad. De ene van Borger naar Gieten. De andere van Appelscha in Friesland naar Veenhuizen. Het grootste stuk ging over/door het Fochteloërveen, een van de laatste hoogveengebieden in West-Europa, op de grens van Friesland en Drenthe. Vanaf de uitkijktoren aan de zuidoostkant heb je een prachtig uitzicht over het gebied: alleen maar water, veen, hei, gras en bomen te zien. Het lijkt wel een uitgestrekte ‘savanne’, waar je bijna olifanten of giraffen zou verwachten. Het gebied is eigendom van natuurmonumenten die sinds 2008 bezig is om dit bijzondere hoogveengebied in stand te houden en uit te breiden. Een deel was eerder weidegrond en werd sterk ontwaterd. Met drogere perioden, die soms maanden duren in de zomer loopt het hoogveen gebeid het risico uit te drogen. Daarom wordt er volop gewerkt aan het aanleggen van ‘kades’/ dijken van leem en zand. 55 km in lengte. Dit alles om het water in het veengebied te houden. En als het veel regent… da’s geen probleem, het Fochteloërveen kan heel veel water bergen. We hebben deze keer het ‘natte voeten’ pad overigens nog even overgeslagen.

Klik op de galerij voor grotere exemplaren van de foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *