Tongvaren

Tongvaren of Asplenium scolopendrium is een zeldzame varensoort die steeds meer te zien is in stedelijk gebied. Vaak staat de varen op vochtige muren van kades. Ook in loofbossen is de tongvaren te vinden, vaak in de buurt van omgevallen bomen en rottend hout. De tongvaren behoort tot de familie van streepvarens.

Dit exemplaar heb ik meegenomen van de plantenruil een paar weken geleden. Moet nog een (vochtig) plekje in de tuin krijgen. Opvallend zijn de lange, niet ingesneden bladeren. Aan de onderkant lichtgroene streepjes loodrecht op de bladnerf. Althans bij de nieuwe bladeren die in april beginnen te ontrollen. De oude bladeren van vorig jaar hebben opvallend bruine streepjes. (foto 3 en 4). Dit zijn sporangiën, sporenhoopjes.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *