Kobaltblauw longkruid

Prachtig in deze tijd van het jaar. In wat zachtere winters begint longkruid al vroeg te bloeien met flink wat nieuw blad. Dit jaar met de felle kou, uitdrogende wind en gebrek aan sneeuwdek, was een groot deel van het bovengrondse blad verdroogd. DE bloemen begonnen zich te ontwikkelen, zonder dat er een flinke toef blad omheen zat. DE laatste week met warm en vochtig weer heeft er voor gezorgd dat het bald nu volop groeit: de perken met longkruid worden weer vol.

EEn klein stukje longkruid, met prachtige diepbaluwe, of misschien wel kobaltblauwe bloemen heb ik een beetje apart gezet. Om wat beter in de gaten te houden. Mooie bloemkleur, het gewone longkruid weet niet helemaal zeker welke kleur het moet zijn. De bloemen zijn rozig met een tintje blauw, blauw met een tintje roze. Niet zo overtuigend blauw als dit exemplaar op de foto. Opvallend: geen vlekken op het blad, maar effen groen. Daarmee is de bloem mooier dan die van gewoon longkruid, maar is het blad saaier.

Wauw, dat is nog eens blauw!
Van dichtbij
Effen blad

Ik heb het stukje van iemand meegenomen op een plantenruil. Ik zal nog eens nazoeken of ik toen de naam heb opgeschreven.

1 thought on “Kobaltblauw longkruid”

  1. Dag Tineke,
    Waarschijnlijk weet je het al maar ik schrijf het je toch. De pulmonaria op de foto heet Pulmonaria augustifolia ‘Blue Ensign’. Ik vind hem een prachtge plant. Hartelijke dank voor de mooie fotos.
    Groeten,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *