Notoarestoen

In Westerstede in Duitsland, ongeveer 1,5 uur vanaf Groningen is een mooi rhododendron park. Eerst was ons plan daar heen te gaan. Maar toen lazen we dat de Notoarestoen in Eenrum twee weekenden feest heeft. Dit vrij toegankelijk parkje is 50 jaar geleden gestart door notaris Smit.
Een kilometer of 30 fietsen, of iets meer afhankelijk van de route. Moet kunnen. Om half 10 vertrokken en met mooie weggetjes, door kleine  Groningse dorpjes naar Eenrum. Tegen 12 waren we daar en begonnen met kopje koffie bij de meegebrachte boterhammetjes. We konden wel een rondleiding krijgen van iemand van het bestuur. Een meneer op klompen at eerst zijn eigen lunch op en wilde ons wel rondleiden. Als we hele specifieke vragen hadden dan moest het bomenboek mee, anders zou hij  het meer algemene verhaal doen. Algemeen verhaal was prima voor ons.

De rondleider bleek Jan Smit te zijn, de zoon van de notaris. Hij was al 18 toen zijn vader met het arboretum begon in 1968. Hij is er dus niet van jongsafaan mee opgegroeid maar kwam wel geregeld helpen. En toen zijn vader, de notaris, in 2002 overleed heeft hij een stichting van de tuin gemaakt. Met een groepje vrijwilligers runnen ze de tuin. 2 hectare bijna.
Aanvankelijk kon je vanuit de notaristoen vrij over het open land kijken, nu staat er een woonwijk vlakbij. Die hebben wel een mooie achtertuin!.

De notaris is begonnen met het planten van bomen rondom het stuk weiland, om de wind een beetje af te remmen. Daarna een grote vijver waardoor er met het restzand wat heuveltjes zijn gemaakt. Ruim 100 iets grotere bomen waren de start, en daartussen heel veel klein grut van een halve meter hoog. Nu 50 jaar later zijn een paar bomen enorm groot, een paar al overleden, en heel veel rhododendrons aangeplant. Die kocht notaris smit aan via een rhodokenner uit Boston, meneer Borsche. Daardoor staan er veel Amerikaanse, vaak grootbloemige Rhodo’s in de tuin. Soorten die in Europa niet vaak gevonden worden.

In 2004 was er wat subsidie om het brede geasfalteerd pad aan te leggen, en in 2006 het tuinhuisje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *