Afrikaan

Een forse afrikaan, misschien wel tagetes Linnaeus. Centimeter of 70 hoog. Niet zeker van de naam, want het zaad heb ik gekregen in een tuin, waar niet bij stond welke soort het was. Maar al plaatjes kijkend lijkt ie er op.  Diep donkeroranje, met soms wat gelere vlekken.

Warm oranje, uit Mexico

Afrikaantjes komen oorspronkelijk uit Mexico en hebben helemaal niets met Afrika te maken. Veel zon vinden ze fijn, en halfschaduw kan ook. Optimaal is een vochtige goed doorlatende grond. Ik las ergens dat je ze in vroege voorjaar buiten uitplant. Hmm, dat gaat bij ons niet lukken in verband met grazende slakken. Of moet je ze buiten planten als de slakken nog niet wakker zijn?

Onze Afrikanen staan in potten. Ze waren al redelijk groot toen ik ze in een grote pot ging zetten, een paar probeerde ik in de volle grond. Mislukt. Die waren na een week verdwenen. De planten in pot heb ik hoog neergezet en op het terras. Dagelijks bij het watergeven (dat moet dan wel) even checken op slakken. Diana gaf aan dat slakken na een tijdje niet meer omkeken naar de afrikaantjes. Nou, die van ons wel.

Als de bloem zich opent is het net een bundeltje Vegters rolletjes…
Na de bloei krullen de bloemblaadjes naar binnen, voor ze afvallen

Mocht het wel in de volle grond lukken, dan zijn ze handig tussen tomalen. De planten maken een stofje aan waardoor sommige aaltjes worden gedood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *