Voorjaarsplantenruil 2019

Deze keer weer bij Eef in Noordlaren. Grote tuin, die dicht bij huis bestaat uit borders met gekweekte en wilde planten door elkaar heen. Verder naar achter wordt het  bos, ongeveer 1 hectare groot en 30 jaar oud, rondom een grote vijver. Nu weer met water gevuld, maar vorige zomer helemaal drooggevallen. Er kwamen toen de meest wonderlijke planten in groeien, vertelt Eef. Omdat het niet de bedoeling is dat de vijver dichtgroeit heeft Eef alles met de bosmaaier afgemaaid, en nu flinke lappen landbouwplastic neergelegd om het aangewaaide spul tegen te houden. In het bosstuk en rond de vijver alleen inheemse planten.

Het is wel eens warmer geweest op 13 april, in de vroege ochtend nul graden en toen ik op de fiets ging maar 3, met een koude ooostenwind. De ruil deden we achter het huis, in de windschaduw. Met af en toe zon en grote koppen hete koffie en thee was het prima te doen.

Heenweg: paar wortelstokken darmera peltata, zak vol knolletjes kleine oranje crocosmia, paar knollen crocosmia lucifer, stukje molinia transparant, bos irissen sibirica,  en bijenplantje voor Eef, soort scabiosabolletje.

Terug: weer een keer proberen, een herfstanemoon van Michiel ( langs tuinpad naar verre schuur, net na de laatste afslag naar links), voorjaarslathyrus van Eef (in potje gezet, paar sliertjes met veel moeite tussen de tegels uit gepeuterd), een stukje Briza media / groot trilgras (in potje) en 2 stukjes alpensla/ cicerbita alpina van Roos (net aan overkant van vijver, rechts van buxus/ligusterbol en vijver-overloopgeultje’) , een zaailing van een gekweekte pinksterbloem (wordt ca 40 cm hoog, in pot gezet), een potje muskuskruid, klein bodembedekkertje, van Machteld (langs dwarspad achter bij stukje dwarsbeukenhaag, tussen speenkruid), een echte koekoeksbloem (in tweede kweekbed, net achter irissen) en stukje prachtframboos van Annelies (staat nog in een emmer).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *