Cotswolds: Broughton Grange Estate

In de middag van 20 juni gingen we naar Broughton Grange Estate. Denk dat ik dit de allermooiste tuin van deze reis vond. Zeer enthousiast ontvangen door Andrew, de head gardner, en hond Thornton. Andrew is in de 70-er jaren gestart met tuinieren, als apprentice bij een botanische tuin. HIj stapte over naar kweken, twee jaar in Nederland bij een tomaten kweker. Toen startte hij zijn eigen bedrijf, een snail farm (eetbare slakken). Diverse functies in Zuid Engeland, toen 2 jaar in Londen en drie jaar in de tuin van tuinontwerpster Arabella Lennox (6 x Chelsea garden). Toen hij in 2006 gevraagd werd om head gardner te worden in de Broughton Grange tuyin, twijfelde hij geen moment. Zijn enthousiasme is onverminderd en straalt eraf. Samen met 4 andere full time tuinmensen houden ze de tuin tiptop in orde.

Andrew, the head gardner. Let op het hoedje, zo een gaat Jitske voor mij vilten…

Het huis was 200 jaar bewoond door de Morell familie, en werd in 1992 gekocht door de baas van de bank of Scotland. Ze hadden tijd en geld, en in 2000 werd Tom Stuart Smith (!) ingehuurd om een moderne ommuurde tuin te ontwerpen. Na een prachtige Chelsea Flower Show tuin van Tom, was ik ooit van plan zo’n TSS border te maken. Nooit van gekomen trouwens. Zijn opdracht was:

Design a contemporary modern walled garden that embraces the landscape.

Wat is dat mooi geworden. Verschillende niveaus, veel zachtgeel en paarsblauwe tinten. De tuin is 1 hectare groot, loopt langzaam de heuvel af, via trappen aan beide zijden. De ommuurde tuin loopt in drie terrassen omlaag, Elk met een eigen thema, en met open zicht op het zuiden, op het landschap. Op een ervan een mooie spiegelvijver over de volle breedte.
Broughton Grange is een van de belangrijkste hedendaagse prive tuinen in Engeland. Mooie combinaties van taxus en vaste planten en grassen.

Ik wandel weer even door de tuin, als ik de foto’s zie….

1 thought on “Cotswolds: Broughton Grange Estate”

 1. Ha Tineke, Mij overkwam exact hetzelfde. Bij het eerste plaatje van de BROUGHTON GRANGE GARDEN zei ik: ‘daar ben ik geweest’.
  Dus de vakantieboeken erbij en ja hoor: 24 september 2010.
  In de stromende regen werden we door een Undergardener rondgeleid.
  Het was de eerste tuin van de reis GARDENS OF PLENTY o.l.v. Rose-Marie Gerritsen en Hanneke van Dijk.
  Inderdaad grote tuinen van eigenaars met grote banksaldi.
  Maar deze was beeldschoon. Een goede start van een fantastische reis. Groet, Simone uit Beilen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *