Zaterdag Tuindag – Tineke

’s Morgens met modderklompen het paadje leeggemaakt waar later snippers zouden komen. Er stond nog een kogeldistel, die hier al jaren een beetje staat te kwijnen. Begin van seizoen komt ie gezellig op; wat later als de fruitbomen in blad komen krijgt ie te weinig zon, en bloeit dan niet meer. Twee kogeldistels verplaatst naar een plekje waar wel zon is (voor de kenners van onze achtertuin: ‘het derde bed’). Een paar wortels afgeknipt om wortelstekken te nemen. Ik heb ergens gelezen dat je dat van kogeldistels kunt doen. Stukjes van een centimeter of 4-5 lang, recht van boven afgeknipt en schuin van onder: zodat je ze niet per ongeluk ondersteboven in de pot zet. Verticaal, met het rechte snijvlak ongeveer gelijk met de hoogte van de potgrond. Drie potten met in totaal ongeveer 20 stukjes wortel staan nu in de serre. Nog wel even checken of dit het goede seizoen is.

Oude foto uit 2008. Toen stond er een hele bos kogeldistels op de plek waar ik nu twee zielige planten terug zet. Destijds daar weggehaald omdat weer een aardbeienveldje hadden gemaakt.

Naast de plek waar ik de kogeldistels in de grond zette zag ik de rudkeckia’s uitlopen, rozetjes. Omdat het zo warm is zijn veel slakken al wakker en die zijn dol op jonge rudbeckia bladeren. Meestal groeien de planten er wel door heen, maar om zeker te zijn EN wat meer planten te hebben heb ik 12 rozetten afzonderlijk opgepot en op een overwegend slakvrije plek gezet. Als de planten over een maand of twee stevig zijn geworden en flink gegroeid zet ik ze week terug.

Verder blaadjes uit de vijver gevist (nog geen kikkers in de vijver, vorige week wel 1 bruine kikker op het land gespot). Halmen van de grote molinia pol weggeruimd. Oude groei van de vaste planten van vorig jaar rondom de vijver weggehaald. Tuinpad geveegd.

Tegen 4 uur
moe maar voldaan
naar binnen.
Thee op de bank.
De eerste tuindag zit er op.
Dat er nog vele mogen volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *