Potjesman

Onze tuin is aan de straatkant ongeveer 20 meter breed. De ene helft heeft een ligusterhaag papalel aan de stoep. De andere helft begint met een grote gele taxus, dan een ilex crenata, nog wat andere struikjes en dan richting de oprit allemaal laag spul. Vorig jaar een muur van teunisbloemen, maar ook een rij met pollen pitrus. Een heel taai ‘gras’, inheems , dat het uitstekend doet in vochtige, venige gebieden. En ook in venige tuinen.
In de afgelopen weken heb ik eerst de uitgebloeide teunisstengels weggehaald, een grote berg. Daarna steeds een stukje van de pitrussen opgeruimd. Stukje bij beetje want het is hard werken om de pollen eruit te krijgen (zonder de schep te breken) en op de aarde zo veel mogelijk van de pollen af te hakken/kloppen. Vandaag nog een stuk van het adderwortelperk afgestoken. Ook een wilde plant, zeldzaam tot zeer zeldzaam in Nederland in het wild. Vooral langs veenriviertjes en vochtige zure plekken. Ook veel in tuinen omdat de plant als stinsenplant is gebruikt en zo op meerdere plekken terecht is gekomen.

Potjesman, zoveel potjes heb ik vandaag leeggemaakt.

En zo had ik een strook van 4 meter lang en 60 cm breed, langs de stoep vrij. Tja, wat zal ik daar inzetten. Niet de tere plantjes want de strook ligt bij de stoep, op het zuiden, en omringende planten als kleine japanse duizendknoop en adderwortel (ofwel opdringerig). Gelukkig had ik nog heel wat planten eerder dit voorjaar opgepot. Zo kon ik de streep grond inplanten en ontstond tijdelijk de ‘potjesman’. Totdat het zo hard ging waaien dat de potjes in het rond tolden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *