Kleine Kaardebol

Kleinere bloemhoofdjes, dat wel. Ronde stekelballetjes, van ongeveer 2 cm in doorsnee met witte bloempjes. Maar een van de exemplaren van de kleine kaardebol in onze tuin is als gehele plant een stuk groter dan de grote kaardebol. De kleine kaardebol is ook meer vertakt en iets minder stug. Dit grote exemplaar staat niet helemaal handig, midden op het pad langs de meidoornhaag, dat we vrij houden voor het snoeien. Toch laten staan en er elke keer een beetje onderlangs voorbijgaan. Is een tweejarige, dus na dit jaar is ie hier weg.

Kleine Kaardebol, dipsacus pilosus, zeker drie meter hoog.
Grote kaardebol met lilapaarse bloemhoofden van 6-8 cm lang en 4 cm in diameter.

Badkuipjesplant
Langs de stekelige stengel van de grote kaardebol, of dipsacus fullonum, staan de bladeren in tweetallen aan de stengel. Ze zijn met elkaar vergroeid en vormen zo een bakje, waar regenwater in blijft staan.
Mieke, mijn zus nam vorig jara een stekje mee. Hoe heet die ‘badkuipjesplant’ ook weer, vroeg ze, toen de plant dit voorjaar de hoogte in begon te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *