Hoge bloemen

Zo hoog als de Canna Wyoming bij Monty Don in de tuin, zijn de bloemen bij ons niet. Maar toch zijn er een aantal deze zomer behoorlijk hoog geworden. Zeker ooghoogte voor mij, en soms zelfs nog hoger.

Monty Don heeft een ladder nodig om zijn Canna Wyoming te ‘deadheaden’. UIt Gardeners World, aflevering 23, op vrijdag 21 augustus 2020

Het hoogst is de kleine kaardebol geworden, daar schreef ik eerder al over, ruim 2,5 meter. De zonnekroon staat er dit jaar voor het eerst, en komt niet veel verder dan 1,80 m. Dat kan een stuk hoger worden. De persicaria polymorpha komt in het midden van de bos bijna tot 2 meter.
Ook boven mij uit (mijn lengte 1,69 m) staan de gele bloemen van de helenium Tura. Tot voor kort stevig recht op, met de stortbuien van vannacht en vandaag begint de bos wat breder uit te hangen met het gewicht van al het regenwater. Naast de helenium, fier rechtop een mooie rozepaarse aster. Begint net te bloeien.

In geel helenium Tura, ernaast de aster. Er boven uit: reuzenbalsemien (toch nog een paar zaailingen hun kans schoon gezien….) Links helemaal op de voorgrond een uitgebloeide kattestaart en het siergras rechts voor is calamagrostis

Is alles dan zo groot dit jaar? Nee , er is één soort die nu juist wat kleiner is dan gebruikelijk: de helianthus lemon queen. Misschien de droogte, het feit dat ie bijna overgroeid is door de rosa rugosa en klimrozen of omdat ik de plant in het voorjaar opgenomen en gedeeld heb. Wie zal het zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *