Nieuwe dag, nieuwe boom

In het kader van een klimaatactie van de gemeente Groningen kon je een boom aanvragen. Om in de voor of achtertuin te zetten. Dat laat ik mij geen twee keer zeggen. Een aantal soorten om uit te kiezen en ik koos voor en witte moerbei (1e keus) of een Chinese esdoorn (2e keus). Ik was het al weer vergeten toen ik donderdag een mail kreeg dat de boom vrijdag geleverd zou worden. En dat we de boom idealiter binnen 24 uur geplant moesten hebben. Dat is net niet gelukt, vrijdag was net de enige dag dat ik de hele dag op pad was. Het is inderdaad de witte moerbei geworden.

Zaterdag stonden we al om 9 uur in de tuin te spitten. En Eddy had toen ook al de boodschappen gedaan. Voor degene die onze tuin -live- kent, is het duidelijk dat er niet zomaar een lege plek is. Onze tuin is nogal vol en ook al behoorlijk wat bomen.Dus eerst een rondje (in de motregen) om de mogelijke plekken te bepalen, en dan steeds afstrepen wat toch geen handige plek was. Vanwege de plek zelf of omdat er eerst heel veel uitgehaald moest worden. Uiteindelijk een plek gekozen in zicht van het terras, op een meter van de meidoornhaag, aan de andere kant van het pad langs de haag. Op deze plek had ik net vorig jaar aantal grote klompen Zonnekroon gezet die dit jaar voor het eerst bloeiden. Hup er weer uit. Net als ruim 10 wortelstokken persicaria amplexicaule ‘Firetail’ en een paar stukken phlox. Alles in emmers geparkeerd. Toen kon Eddy graven, minstens 2 x zo groot als de kale wortelkluit.

Volgens de plantinstructie de uitgeschepte aarde vermengen met een zak vivimus (aanplant aarde), die een verplante boom een goede start geeft. Recht zetten en stukje bij beetje aarde terug. Twee (bijgeleverde) palen er naast en de boom vastgezet met juten boomband.

We kijken uit naar het nieuwe leven van de moerbei. De komende twee-drie jaar wel water geven bij grote droogte. Instructie zegt twee-vier maal per week (!) een emmer water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *