Groenen

In het voorjaar zijn de kleuren groen vers en intens, met veel variaties. Met het wisselvallige weer en de vele regen de afgelopen dagen zijn de kleuren fris. In de zonnige perioden, met veel contrast in licht en schaduw is dit niet zo makkelijk op de foto te krijgen. Je hoeft nu maar even te wachten en er schuift een wolkenpakket voor de zon. Dat is een goedtijdstip om foto’s te maken. Deze zijn gewoon met de telefoon gemaakt.

Overal in de tuin staan de boshyacinten te bloeien, die ik zo mooi vind afsteken tegen de groene kleuren. Op de meeste plekken is dat de Spaanse boshyacint (laatste foto) die wat forsere bloemen en breder blad heeft. De bluebell, die je in Engeland zo veel ziet, is wat subtieler, met smaller blad . Zelfde kleur paarsblauw. Die zie je op de derde foto. Deze bluebell hebben we meegenomen -als erfenis- uit de tuin van mijn ouders. Langzaam worden dat er ook meer.

Contrast in kleuren laat alle kleuren intenser lijken. In de voortuin hebben we de boshyacinten tegen de groene achtergrond van een taxus haag en daarvoor 1 geelbloeiende ijslandse papaver. Zingggg!

Een rustgevend beeld zie je als je je beperkt tot groene kleuren. In het stukje tuin net links van het terras, richting buurman Jan, ligt een kleine vijver , een tapijt van kleine maagdenpalm, en enkele hortensia’s die nu nog helemaal groen zijn. Wat varens en een bos bamboe. Allemaal groen. Dit stukje tuin ligt in de schaduw van enkele grote coniferen en de garage van de buurman. ER komt vrijwel geen direct zonlicht.

Een heel lichtgroen-geelgroen grasje weeft zich tussen de planten tussen. De ijle gloeiaartjes, in dezelfde kleur binnen te groeien. Een fijne plant voor een donkere plek in de tuin. Die licht helemaal op van de lichte kleur.

Ik nam het grasje een keer mee van een plantenruil, mara kan de naam niet terugvinden. Dus als iemand de plant herkent van de eerste twee foto’s, laat een bericht achter in het reactieveld.

2 thoughts on “Groenen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *