Rododendroncicade

Bij het snoeien van de ligusterbol naast onze grindoprit zag ik uit een ooghoek opeens een lichtgroen ‘streepje’ . Van dichterbij bekeken was het een beestje. Aan de vorm dacht ik als dat het een kleine cicade zou kunnen zijn. Foto maken en app obsidentify (zo handig) bevestigden mijn vermoeden: inderdaad een cicade, en wel een rododendroncicade.

Voor de vroege stadia is deze cicade afhankelijk van rododendrons, als imago (zie foto) kan hij ook van de sappen van andere planten leven, zegt wikipedia. Vlakbij de ligusterbol die ik aan het snoeien was staat ook een azalea (familie rododendron). Dus het beestje was niet ver van huis.

Van oorsprong komt de soort voor in Noord-Amerika, rond 1930 geïntroduceerd in het Verenigd Koninkrijk en in de jaren vanaf 1970 ook op het vasteland van Europa verschenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *