Mini expeditie korstmossen

Op 10 juni ging ik mee met een mini-expeditie, thema korstmossen. Onderdeel van De Grote Hortus Dag. Eind van de middag, weinig meer ’te regelen’, dus tijd om zelf ook met een activiteit mee te doen. Dat werd de laatste mini-expeditie van de middag. Mijn gids was Marian Hulscher, die al heel lang betrokken is bij de Hortus, en ook al heel lang een van de rondleiders.

Marian liet me – in de schaduw van de bamboes in de Chinese Tuin- zien dat als je er even oplet, je overal korstmossen kunt zien. Op stammen en stenen, op de overgang van gewoon mos onder aan een stam, naar korstmos iets hoger op de stam. In Nederland groeien zo’n 800 soorten, wereld wijd wel 16.000. Plakaten, korrelig, of met bultjes, bekertjes of juist kratertjes.

Quizvraag bij foto 3: als je weet dat korstmossen van 1 punt naar buiten groeien en dus ruwweg cirkelvormig zijn…, hoe komt het dan dat je op deze boomstammen allemaal brede grijze strepen van korstmos ziet ?

Meer weten over korstmossen. Kijk op de website van de BLWG.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *