Armkantig look?

Als je genoeg ruimte hebt in de tuin, wat is dan mooier dan een pad, aan beide kanten omzoomd door heel veel van hetzelfde plantje. Zoals fluitekruid, of primula’s. Of, zoals in dit geval bij Machteld, een leuk witbloeiend ui-achtig plantje. Machteld had eens 3 kleine plantjes meegenomen van de wilde planten tuinkring planten ruil.
Dit uitje is enthousiast, uiterst enthousiast. Niet alleen aan een kant van het pad, waar de eerste plantjes zijn neergezet, maar ook aan de andere kant, helemaal tot aan het einde van het pad op de foto.

armkantiglook3

armkantiglook 2

armkantig look1

Weet je welke plant dit is, vroeg Machteld?
Een ui-achtige, in ieder geval, dat kun je goed ruiken. Als de bloempjes uitgebloeid raken komen er kleine uitjes, broedbolletjes, boven aan de stengel. Net als veel look-achtigen, een driekantige stengel. Zou het driekantig look zijn? Of misschien toch armkantig look?

lookmachteld

Hmmm. De dag erna stuurde Machteld onderstaande foto, met witte ‘uitjes’. Armkantig look zou grijze/ zwarte bolletjes hebben…

2 thoughts on “Armkantig look?”

 1. Nagevraagd bij bioloog Kees Boele. Hij bevestigde dat het armkantig look was. En voegde eraan toe dat het plantje, dat oorspronkelijk niet in Nederland groeit, in Noord Nederland geintroduceerd is door geoloog professor Bert Boekschoten uit Rasquert. En via de wildeplantentuinkring en plantjes ruilen is deze enthousiaste groeier nu in veel noordelijke tuinen te vinden.

  1. Ik heb even met Bert Boekschoten overlegd.
   A. Allium paradoxum(M.Bieb.)G.Don is niet Armkantige Look, maar Armbloemige Look.
   B. Verder heeft hij naar zijn zeggen zowel A.paradoxum als A.triquetrum in z’n tuin en ook hij vindt de kenmerken van de beide allium soorten door elkaar lopen. We kwamen tot de conclusie, dat ze waarschijnlijk gekruist zijn.
   Gecontroleerd met de Flora of the British Isles, second edition houden we op een kruising.
   H.gr. Cécile Lapré

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *