Zonnekroon

Toen ik van de zomer met Jitske open tuinen ging kijken waren we ook bij Eef. We waren onder de indruk van de 3 meter hoge bloemen van de zonnekroon. Vorige week kreeg ik een paar pollen van Eef, ook een stuk voor Jitske en een achtergelaten bij Eileen.

De zonnekroon of silphium perfoliatum komt uit het prairiegebied van Minnesota. De plant is sterk en wordt 2 – 3 meter hoog. De dikke stelen zijn vierkant, glad en van eivormige bladeren voorzien. Aan de voet zijn deze vergroeid met het tegenoverstaande blad, waardoor er bekertjes ontstaan, waarin lange tijd water kan worden bewaard; “Cupplant” is daarom de engelse naam. Dat zie je ook bij de grote kaardebol trouwens. Perfoliatum betekent:  “door het blad heen komend”.  De bloemstelen staan in de oksels van de bladeren en de bloem-hoofdjes hebben 20-30 heldergele, langwerpige lintbloemen en het hart bestaat uit een schijf van ongeveer 100 bruine buisbloemen. De lintbloemen zijn vrouwelijk en de buisbloemen mannelijk. De bloeitijd is augustus – september.

Zonnekroon in de volle grond gezet. Moet volgend jaar mooi vanaf het terras te zien zijn, als de bloemen boven de omgeving uitsteken.
Na verwijderen forse buxus kwam een stuk van 2 x 2 meer vrij. Een aantal grote digitalis rozetten die in de voortuin tegen het pad aanstonden aan de rand van het vrije stuk gezet. Vanaf het terras gezien groeit er in de volle zomer van alles voor, maar vroeger in het jaar nog niet. De digitalissen komen er dan mooi boven uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *