Eindejaarsplantenjacht

Floron organiseerde tussen kerst en 3 januari , net als vorig jaar, een eindejaarsplantenjacht. 1 uur lang in die periode zo veel mogelijk bloeiende wilde planten tellen. Ik was nog van plan om ook een lijst in te vullen, maar dat was te laat. Vandaag (5 januari) is het rapport al verschenen. Dat is snel! In bijlage 4 van het rapport het toraal overzicht van alle planten die geteld zijn (door 750 mensen). Ruim 500 bloeiende planten!
Het gaat om wilde planten, niet om gekweekte tuinplanten. In akkergebieden en steden en dorpen (iets warmer) zijn de meeste soorten geteld, in bossen het minst. In westen van Nederland gemiddeld ook meer dan in het oosten.

Vlakbij de rietkragen langs het Hoornse meer in Groningen, opeens iets wits tussen het riet: een bloeiende witte roos (30 december). Even vasthouden, wamt het was nogal winderig.

Bij deze mijn eigen lijstje, deels in eigen tuin (*), deels in de directe omgeving, binnen een paar km van huis. Planten die mij toevallig zijn opgevallen, als ik heel expliciet – ook naar bomen en grassen- zou gaan kijken, zouden er vast nog een stel bij kunnen komen..

 • gewoon biggenkruid (*)
 • teunisbloem (*)
 • robertskruid(*)
 • paardenbloem
 • madeliefje
 • kleine veldkers (*)
 • kleine maagdenpalm (*)
 • groot sneeuwklokje
 • straatgras (*)
 • duizendblad
 • tuinwolfsmelk
 • koolzaad
 • moederkruid
 • zomerfijnstraal (*)
 • muurfijnstraal (*)
 • mahonie (*)
 • winterjasmijn
 • beemdkroon
 • karthuizer anjer (*, had zich uitgezaaid in een pot)
 • komkommerkruid (*, half bevroren in december, rest van plant overleefd en nu in bloei).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *