Hard werken

Afgelopen week een aantal dagen bezig geweest in de tuin. Als het aanvankelijk nog wat koud is, dan is het vegen van blaadjes van de paadjes in de border een mooi klusje om warm te worden. Dat geldt helemaal voor het onder handen nemen van het grasveld. Met een oude draad-hark, een erfstuk van Ome Job, het mos uit het grasveld schrapen. Wel iets om in porties te doen. Erg vermoeiend, en niet te lang doorgaan anders krijg je blaren van het aan de hark trekken (mislukt). Op de foto zie je het resultaat van twee hark-sessies. Nog 1sessie te gaan, voor dit hoofdgrasveld. Twee van die hele grote emmers (tub trugs) met mos en de viltige laag tussen de halmen- heb ik er af geharkt. Daarna volgt noch het beluchten, gaatjes prikken met de spitvork.

Na het wegharken van het losgekomen mos en gras ziet het er wel iets beter uit. Het achterste stuk moet nog,

Dan is er nog het ‘bloemen’- weitje rond de appelboom. Ook daar zijn twee grote emmers vol gras afgekomen. Maaien lucht hier nooit vanwege het hoge gras, dus dat gaat 1 (of 2) maal per jaar met de heggeschaar. Paar bramen verwijders, die blijven hier opkomen. En een heel aantal eikels gevonden, die zorgvuldig door de gaaien tussen de moskussentjes waren verstopt. In mijn zadenlaatje vond ik nog een zakje zaad met het opschrift ‘gazonmengsel’, dat ga ik er maar uitstrooien. Een paar zaailingen van zomerfinstraal en beemdbroon, kan ik ook wel in het weitje zetten. En misschien kan ik nog ergens aan ratelaar-zaad komen.

Op de foto hierboven zie je rechts op de foto een van de takkelwallen in de tuin, bijna twee meter hoog. Aan de voet van de takkenwal, aan de rand van het grasveld zet ik elk jaar in het najaar weer een paar grote rozetten vingerhoedskruid neer. In herfst en winter is het hier nat genoeg en slaat het vingerhoedskruid goed aan. Het komt in de vroege zomer ook mooi in bloei, maar in de zomer en nazomer wordt het hier zo droog dat de digitalis zich niet uitzaait. Maar niet getreurd, gewoon een paar van de rozetten uit de voortuin, daar is altijd een overvloed aan zaailingen, waarvan sommigen onhandig dicht bij het pad. Twee vliegen in 1 klap om die dan van voor naar achter te verplaatsen.

Drie grote rozetten vingerhoedskruid voor de takkenwal geplant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *