Plaatjez 15 november

In de hazelaar die nog behoorlijk wat blad heeft hangt dit gaasvliegenhotel. Midden in de zomer haast niet te zien in het dichte groen.

Het woord ‘klein’ in kleine kaardebol slaat op de bloem, niet op de hoogte van de plant. Ik laat ze nog staan zodat de vogeltjes de zaden kunnen opsmikkelen.

Zweefvliegje heeft nog een bloem gevonden. Hij beweegt wel langzaam, kan ie het koud hebben, of is ie gewoon op. Gister zag ik nog een hommelkoningin vliegen, en vanmorgen nog een aantal -trage- wespen bij de bijna uitgebloeide klimop.

Bloembodem van de uitgebloeide zonnekroon. Ook decoratief. Deze is nog groen, de resten van de eerder uitgebloeide bloemen zijn inmiddels bruin geworden.

En dit is de composthoop met compost van vorig jaar. De bovenlaag gebruik ik zomers om planten tijdelijk even ‘in te kuilen’ . Behalve de plant met de grote glanzende groene bladeren. Die is uit de compost zelf gekomen. Het is een avocado, waarvan de pit is uitgelopen. Gister heb ik de avocado uit de compost gehaald, met bit en al, en in een bloempot gezet. Die staat nu in de serre, en als het nog iets kouder wordt gaat de avocado nog een stapje verder naar binnen, naar de bijkeuken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *