Welk leuk geel bloemetje is dat?

Deze week werd twee keer gevraagd wat er voor een leuke gele bloemetjes in de tuin bloeiden. Als er volop zon is, staan ze als stralende gele sterretjes open. Als het donker wordt of bewolkt is, blijven ze dicht.
Laag blijvend, een heel tapijt. Nu volle bloei. tegen de zomer, helemaal weer verdwenen.

Sterretje
Speenkruid langs het pad, in de schaduw
Speenkruid bloemen dicht ’s morgens vroeg
Polletje speenkruid uitscheppen
Helemaal blij met de bloemetjes

2 thoughts on “Welk leuk geel bloemetje is dat?”

 1. Ook hier heel veel speenkruid in bloei.
  Elk jaar trek of graaf ik polletjes uit.
  Op dit moment komt er steeds meer in het gras:( Ik ben niet van een steriel grasveld, maar het speenkruid rukt nu wel heel erg hard op. Hebben jullie daar ook “last” van? Heb je een tip naast uitgraven?

  Hartelijke groet,
  Steiny

  1. Hi Steiny
   Vooral omwoelen van de grond waar speenkruid groeit leidt tot extra verspreiding.
   Wij spitten in porincipe nooit in de tuin. Omdat speenkruid zich niet alleen via de ondergrondse knolletjes, maar ook via bovengrondse broedbolletjes in de oksels van de stengeltjes kan verspreiden, haal ik – als ik er aan denk 🙂 – met handenvol het bovengrondse afgestorven loof weg begin zomer. Dat is dan een van de weinige plantenresten die ik NIET op de composthoop gooi .
   Waar dan wel: wij hebben aan de achterkant van de tuin een greppel met een redelijke vlakke helling aan de overkant: daar groeit een prachtig speenkruid tapijt, en kan nog best wat bij.
   Ook let ik er op -als ik in voorjaar of najaar planten deel uit een stuk van de tuin met veel speenkruid – dat er niet onverhoeds ‘speentjes’ meekomen naar het nieuwe stukje tuin. Dus even de wortels nakijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *