Helenium

Bij Paulien en Bart, een endje verderop in de straat twee delen van pollen helenium in de voortuin uitgestoken. Al vorig jaar een keer afgesproken, toen de heleniums zo mooi aan het bloeien waren in de nazomer. Nu, maart-april, is het een prima verplant- en deeltijd voor vaste planten als helenium. Welke soort het is weet ik (nog) niet. Een centimeter of 60 hoog, geel met rood hart? Of toch iets oranje? Grappig dat ik weet dat ik ze prachtig vond, maar dat ik de precieze kleur nu niet voor de geest kan halen.

Ik vind het zelf altijd handig ze eerst even op te potten in een mengsel van half potgrond en half tuingrond. Die tuingrond bevat allerlei beestjes en bodemschimmels: dan slaan de planten veel beter aan. En in de potjes kan ik ze beter in de gaten houden, vooral heleniums (of andere planten) waar slakken erg van houden.

Jarenlang gebruikte ik het zwarte kartel mesje, maar het plastic handvat is deels afgebroken, zodat het lemmet steeds uit het handvat valt,; natuurlijk net als ie midden in de pol zit. Een nieuw broodmes is handig;
In kleine stukjes gedeeld

Helemaal handig was het dat ik vanmorgen met enkele tientallen potjes , overgebleven van het planten van klimop op de zonneweide, thuiskwam. Die kon ik meteen in gebruik nemen.

Het resultaat…..

Dat gaat spectaculair worden in de late zomer !

Paulien liep even mee terug naar onze tuin, en voor haar schepte ik wat bosanemonen uit. Dan hoefde de emmer niet leeg terug.

2 thoughts on “Helenium”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *