Kerst in Utrecht

Voor het eerst sinds 2019 weer een familiekerst. Zoals eerdere jaren boeken we dan een hotel in Utrecht en gaan van daaruit op bezoek. Naar Houten, of in dit geval naar Odijk. Bedoeling was twee bezoeken in Odijk, maar de lunch afspraak viel uit in verband met een recente corona besmetting. De diner afspraak kon wel door gaan, corona net achter de rug. We hebben allebei in Utrecht gestudeerd, dus kennen de stad uit onze studententijd. Sommige dingen blijven, zoals de kroegjes op de donkere gaard (foto 2). Andere dingen veranderen: in ‘onze’ tijd waren er nog geen halsbandparkieten in de stad. Bij onze ochtendwandeling eerste kerstdag kwamen we er vele honderden (misschien wel duizenden) tegen. Het was nog vroeg, kwart over acht, nog niet helemaal licht, en we wandelen door een compleet stille stad. Waar de Oude Gracht over gaat in de Vecht, staan aan weerszijden 10tallen bomen, nu in winterstand, die blijkbaar als overnachtingsplek voor de parkieten dient. Ze begonnen net wakker te worden en lieten zijn luidkeels horen. Op foto 3 zie je de silhouetten van een klein stukje van 1 boom. Mensen die hier langs de gracht wonen hebben geen wekker nodig. Rond 9 uur vertrokken de parkieten in groepen van 20-30 om hun parkieten-dingen te gaan doen. Als je zo in alle rust door een stad wandelt zie je van alles: oude pandjes, geveltjes, details zoals bij het huisje op foto 4. Wat is daar bijzonder aan? Kijk nog eens goed. Hint: zie foto 11.

Na een heerlijke vegetarische lunch bij Anne & Max wandelden we terug naar het hotel, de middag van 25 december was regenachtig. Op de hotelkamer konden we verder met de Dr. Denker puzzel (foto 12), wel bekend bij Noorderlingen. Het rendier (foto 7) hebben we niet gezien, niet meer helder geworden. Tweede kerstdag begon weer met een rondje stad, richting het Spoorwegmuseum. Volle bak, het was ook ‘wintermarkt’, met een ijsbaan baan, allerlei kraampjes en activiteiten. Het seinhuisje gaf ons een thuisgevoel, zie het stationsbord op foto 10.
Al met al een mooie break, en het vaste plan om ergens voorjaar/ begin zomer nog een paar dagen naar Utrecht te gaan. Fiets erbij, parkjes en tuinen kijken. En lekker banjeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *