Hartbladzonnebloem

Als je je ogen een beetje dichtknijpt lijken dit gele bloemen met een groen hartje. Tot je beter kijkt en ziet dat de foto van onder genomen is en je tegen de onderkant van de bloemen aan kijkt: de groene bloembodems.

Bij de voorjaarszonnebloem is het niet zo ingewikkeld om een foto van onder te nemen, de bloemen staan op lange dunne stengels van zeker 1 meter hoog. Heel wat lastiger zou dit zijn met laag op de stengel staande bloemen, zoals madeliefjes of de steenbreek.

Andere naam!

Op internet kwam ik tegen dat de voorjaarszonnebloem, doronicum oriëntale, zo’n 40-45 cm hoog wordt. Die van ons is toch echt eerder 100 centimeter hoog dan minder. Even doorzoeken laat zien dat ik de geelbloeiende plant steeds verkeerd benoem: het is de hartbladzonnebloem, doronocum pardalianches. Waarbij, best grappig, pardalianches zoiets betekent als luipaard-dodend. Gof uit de plant werd gebruikt om pijlpunten mee in te smeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *