In een artikel in Puur Natuur , het tijdschrift van Natuurmonumenten, kwam ik een leuk verhaal tegen van Marien van Westen. Na 15 jaar onderzoek, waarnemingen en metingen heeft hij in augustus zijn de laatste hand gelegd aan een dikke atlas, ruim 650 pagina’s, een gewicht van 2,1 kg: de sieralgen atlas van de provincie Drenthe.
Afgelopen week leidde ik Marien en zijn vrouw Hélène rond langs verschillende waterpartijen in de Hortus. Sommige waren absoluut oninteressant voor Marien (te rijk, te veel schaduw), anderen veelbelovend, maar niet zo makkelijk bereikbaar om een watermonster te nemen.
Zo leuk dat ik – goed onthouden van de biodiversiteitscursus die ik eerder dit jaar in die Hortus organiseerde – Marien naar een bruggetje over een stukje water kon leiden waar blaasjeskruid te vinden was. In zijn Atlas (het digitale inkijk exemplaar) las ik dat blaasjeskruid, een vleesetend waterplantje, een goede indicator voor niet al te voedseltijk water is; laat dat nou net zijn waar sieralgen van houden! Op de laatst foto -met de ketenalg- mogelijk een bijzondere, zeldzame soort; daarvoor kont Marien zeker nog een keer terug: om beter en uitgebreider te bemonsteren. Dit was een ‘Quick scan’.
NB. In het programma ROEG van RTV Drenthe wordt ook aandacht besteed aan zijn atlas: https://www.roeg.tv/uitzending/roeg-462/ (op ongeveer 4:30 minuten).