Over gieters gesproken

Vorige week insprireerde een blogje met foto van een meisje met gieter Groentje-lezeres Janny om mij een mail te sturen met foto’s van heel bijzondere gieters. Te zien op de tentoonstelling Middeleeuwse tuinen. Aardse paradijzen in oost en west, 1200-1600. in het Museum van Oudheden in Leiden. Tot 1 september kun je er naar toe.

Duimgieter uit Karthuizer klooster, Delft (voor 1573)

Meer informatie ook in dit NRC artikel. Daar kun je ook lezen waar het woord pleurechante vandaan komt šŸ™‚

De duimgieter, bovenste foto, dompel je in emmer water of slootje en als ie vol is sluit je de tuit aan de bovenkant af met je duim. Onderin zitten allemaal gaatjes en als je steeds je duim even van de tuit afhaalt loopt het water mooi gedoseerd eruit. Duim er weer op, gieten stopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *