Komeet

Niet vanuit de tuin te zien omdat we te grote bomen achter in de tuin hebben staan (en daarachter staat een flat). Maar twee straten verderop aan de noordkant van het dorp is vrijwel vrij zicht over de weilanden richting Groningen, richting het noordwesten.

Gisteravond gingen we ons wandelingetje doen iets na elf uur ’s avonds. Op te kijken of we de komeet Neowise konden zien. De komende dagen is ie met het blote oog te zien , tegen 23:30 of ongeveer kort voor zonsopgang, 3:30 (in de ochtend!). We waren nog een beetje te vroeg, aan de noordwest kant kleurde de hemel nog oranje van de zon. Maar om 5 minuten voor middernacht zagen we ‘um. DE komeet. Zie de tweede foto.

Waar is die komeet dan, denk je misschien. Begin links op de foto, waar je bijna de horizon kunt zien. Kijk langzaam naar rechts en volg de contouren van de donkere bomenrij. Net rechts boven de tweede’ groene bult’ zie je een schuin wittig streepje. Dat is de komeet! Op onderstaande foto nog een beetje uitvergroot.
De komende week nog te zien, met het blote oog. Verrekijker kan ook. Zoek een plek waar je vrij zicht hebt op de horizon in noord-noord-west richting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *