Vormen

Elke keer geniet ik weer van ‘gewoon’ een rondje door eigen tuin. Kijken naar kleur, vorm, beestjes, bloemen. Ruiken aan bloem of blad, of de geur van vochtige aarde of gemaaid gras. Luisteren naar geritsel in de bladeren, ruisen van de bomen, piep van de muis of de enthousiaste kikker in de kleine vijver die zijn kwaaktijd op half vijf ’s middags heeft gezet.

Soms met camera (of telefoon), vaak zonder. En dan valt mij ook op de mooie golvende kartels van het varenblad.


Dit is het blad van de bolletjesvaren, het niet-fertiele blad wel te verstaan. Hier vormen zich geen sporenhoopjes. Die komen aan fertiele bladeren, rechtopstaande stevige donkere stengels bijna, met allemaal bolletjes. vandaar de naam. Die fertiele (vruchtbare) bladeren vormen zich niet altijd, bij ons in de tuin heb ik ze nooit gezien.

De plant komt oorspronkelijk uit Oost- Azie en delen van Noord Amerika. In Europa aangeplant bij landhuizen en in oparken. Op sommige plekken komt de bolletjes varen in Nederland en Belgie nu ook voor in de vrij natuur. Beetje zure, vochtige grond (laagveen) vind ie fijn. Op sommige plekken kan de varen een beetje gaan woekeren. Maar toch niet al te veel. Het wordt niet als een invasieve exoot beschouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *