Vogelverhalen: door het raam – Robin

Terwijl we achter in de tuin naar boven stonden te kijken hoorden we al het gepiep van spreeuwenjongen. Ze wonen in de grote wilg helemaal achter in de tuin. Minstens 1 nest, waarschijnlijk 2, en misschien wel meer.
Uit een ooghoek zagen we ineens een vogeltje door het open raam de schuur in vliegen. Het raam is naar binnen opengekanteld en staat altijd open, aan de bovenkant een breedte van zo’n 30 centimeter. Het gat heb ik met was gaas afgedicht zodat grote beesten niet naar binnen komen. Kleine vogeltjes vinden dat prima. De hele schuur verdwijnt langzaam in de klimop. En af en toe moet ik weer een ‘raam’ maken in de begroeiing. Maar nu even niet. Vogels niet verstoren.

Het ging zo snel dat we niet goed konden zien wat het was. Klein en bruin. Wellicht een roodborst. Of een braamsluiper, als we naar het alarmroepie luisteren. Ik heb onderstaande filmpje op ‘herhalen gezet, zodat je het vogeltje ziet bewegen.

Toen ik een tijdje in de schuur stond, met de deur achter me dicht, kwam er in ieder geval een roodborstje binnen. Hij (of zij) vloog naar de bovenste plank van het witte kastje, naast de helm. Op de detail foto zie je dat er een nestje van blaadjes en een rode stripje plastic naast de helm gemaakt is. Ik ging snel weer naar buiten om het beestje niet te verstoren.

En misschien woont er wel meer. Toch die braamsluiper? We gaan het in de gaten houden de komende weken.

Aanvulling 15 mei
Toch een roodborstje. Het nest was al uit. De naar binnen vliegende foto bleek een (volwassen vogel te zijn die een van de jongen, die al uitgevlogen, maar nog in de schuur zat, kwam voeren. Donderdag eind van de middag (13 mei) was ik even in de schuur en vloog het jong schrikkerig rond. Toen ik heel stil bleef staan kwam het op een halve meter voor me op de grond zitten…. En vloog toen weer naar de nok. Ik heb die avond de schuur deur weer dicht gedaan (nog een laatste veilige nacht, voor het rond echt de wijde wereld in ging). Vrijdag ochtend de schuurdeur open gezet: met open raam en open deur moest ie toch de uitgang kunnen vinden.

Ik noem het jong: Robin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *