Persicaria Bistorta ‘Fitness’

Inheemse plant van vochtige gebieden en langs bosranden. Ook als stinsenplant in Groningen en Drenthe. En veel toegepast in tuinen. Dit zijn vroegbloeiende planten, eind mei en nu begin juni.

Vandaag in de zijborder
Vandaag in de voortuin
Vandaag van dichterbij

Donkergroen effen groot blad. Breidt zich flink uit (je zou het ook woekeren kunnen noemen). Mooi als je relatief snel de bodem flink wilt bedekken, maar niet als er fijngevoelige plantjes naast staan. Die worden opgeslokt.

Een plant die van oudsher allerlei medicinale toepassingen kent. Dan krijg je ook vaak mooie namen. De Nederlandse naam is adderwortel. In het Engels zijn er vele namen: snakeroot, snake-root, snakeweed, Easter-ledges, Common bistort, poor man’s cabbage, oderwort, meadow bistort, adderwort, osterick, pink pokers, English serpentary, dragonwort, Easter mangiants, Easter giants, easterman giants, pudding grass, passion dock, sweet dock, patience dock, Passions, Red Legs and Sweet Dock.

Naast het gebruiken van delen van de plant kan ik nog een gezondheidsaspect verzinnen. Ipv naar de fitness gaan kun je (bv bij mij in de tuin) een stuk van de persicaria’s uitspitten. Een flinke klus met de dikke, en als je zo doormidden snijdt knalroze, wortelknollen. Intensief werkje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *