Duizendblad, boeren wormkruid of …

Vorig jaar bij een plantenruil een plantje meegenomen van een dorpsgenoot. Naam vergeten,. maar nu bloeit ie. Bijna een meter hoog met (vuil) witte schermbloemen. Althans, dat lijkt zo van een afstandje. Van dichtbij zie je dat het losse bloempjes zijn, composieten, asterfamilie.

Beetje verwarrend wat het precies is. Als ik de app obsidentify de geveerde bladeren laat zien, krijg ik een 100% match: boerenwormkruid, aldus de app. Zeker weten dat het geen boerenwormkruid is, met de gele knoop-bloempjes. De bloemen lijken op duizendblad, alchemilla millefolium. Maar als ik dat google krijg ik toch een andere bladvorm te zien. Wie het weet, mag het zeggen.

De geslachtsnaam ‘Achillea’ verwijst naar de Griekse held Achilles, wiens wond op aanwijzing van de centaur Cheiron genezen werd met behulp van duizendblad. Duizendblad bevat looistoffen en wordt van oudsher als een bloedstelpend kruid gebruikt.

1 thought on “Duizendblad, boeren wormkruid of …”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *